Laipni lūdzam Lūznavas pagastā !!!

Baltā galdauta svētki Lūznavas PII “Pasaciņa”

Galdiņam bij četri stūri
Visi četri vajadzīgi.
Uz pirmā saule lēca,
Uz otrā norietēja.
Uz trešā Laima sēda
Uz ceturtā mīļā Māra.
Es apsedzu sav galdiņu
Ar balto’i paladziņu.
Apsedz, Dieviņ, manu sētu
Ar sudraba mētelīti.

/Latviešu tautas dziesma/

4. maijs – Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas gadadiena. Nu jau pāris gadus 4. maijs ir arī „Baltā galdauta svētki”.
Baltā galdauta svētku ideja ir pavisam vienkārša: ģimene, draugi vai kaimiņi sanāk kopā pie viena svētku galda, lai pabūtu kopā, pārrunātu sev un Latvijai svarīgāko.

Latvijas atdzimšanas jeb otrās dzimšanas dienas svinēšana ir jauni svētki un Baltā galdauta svētki ir tikko dzimusi tradīcija, tomēr šīs tradīcijas pamati ir seni un saknes meklējamas mūsu senču parašās un tikumos.
Mūsu senči baltu galdu klājuši visos godos un visos laikos. Svētku reizē, lai cik nabadzīgs bija cienasts, māte klāja uz galda, aicinot maltītes laikā domāt tikai tīras domas un runāt skaidru valodu.
Lūznavas pirmsskolas izglītības iestādes “Pasaciņa”saime arī šos svētkus sagaidīja ar baltiem darbiem un baltām domām. Bērni skandināja tautas dziesmas, rādīja inscinējumu, dziedāja un dejoja. Skolotājas stāstīja par to, ka lai arī cik grūti laiki ir bijuši, tomēr cilvēki ir izturējuši. Viņus nebaidīja ne grūtais darbs, ne sliktie laika apstākļi, ne bads. Cilvēki cītīgi strādāja un pēc grūtā darba vienmēr jautri atpūtās, pavadīja laiku kuplā lokā. Viens otram vienmēr izpalīdzēja gan darbos, gan dalījās ar maizes kukulīti.
Arī mazajiem Lūznaviešiem svētkos visgardākais mielasts bija rudzu maizīte ar medu.
Tāpēc arī aicinājums svinēt Baltā galdauta svētkus mūsu valsts atjaunošanas dienā šķiet tik ļoti iederīgs. Baltā mūsu folklorā ir visbiežāk minētā krāsa. Tāpēc arī, sagaidot svētkus, tautās iet ar baltām domām, svētkos vilkt baltu kreklu un klāt baltu galdu.