Laipni lūdzam Lūznavas pagastā !!!

SVARĪGI, PAŠVALDĪBAS ZEMJU NOMNIEKIEM ! (kā nekļūdīties, cērtot to, kas aug ārpus Meža)

IMG 5340Apaugumu, kas ir uz lauksaimniecības zemes cērt atvieglotā kārtībā. Ja zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs vēlas novākt koku apaugumu no platībām, kas Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrēta kā lauksaimniecībā izmantojamā zeme, tad koki jācērt saskaņā ar Ministru kabineta 2012.gada 2.maija noteikumiem Nr.309 "Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža". Atļauja (apliecinājums) ciršanai no Valsts meža dienesta par šādām aizaugušām platībām nav jāsaņem. Tas praktiski nozīmē, ka aizaugušās lauksaimniecības zemēs, kur faktiskais stāvoklis atbilst meža definīcijai un koku augšanas potenciāls ir realizējies, koku vidējam augstumam sasniedzot 5 metrus – lauksaimnieki šīs platības varēs izcirst un zemi attīrīt bez jebkādas atļaujas no valsts iestāžu puses.
Atsevišķos gadījumos varētu būt nepieciešama atļauja no pašvaldības ­ ja cērtamā platība ir ciema teritorijā, īpaši aizsargājamās teritorijās, ūdensobjektu aizsargjoslās, lieli koki vecu mājvietu tuvumā, u.c. gadījumos, kas aprakstīti minētajos MK noteikumos. Ja zemes īpašnieks vēlēsies iegūtos kokmateriālus transportēt pa koplietošanas ceļiem vai pārdot, tad viņam pašam ir iespēja aizpildīt vienkāršu veidlapu, kura dota noteikumu pielikumā.


Ja tiks pasūtīta meža inventarizācija, tad jaunajā meža inventarizācijā tiks iekļauts viss, kas ir mežs. Ja zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs plāno veikt jaunu meža inventarizāciju, tad jārēķinās ar to, ka inventarizācijas veicējam inventarizācijas datos ir jāiekļauj viss, kas atbilst meža definīcijai, t.sk. arī tas, kas aug uz lauksaimniecības zemes. Ja zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs nevēlas uz lauksaimniecības zemes augošos kokus turpināt audzēt kā mežu, tad tas ir jānocērt saskaņā ar noteikumiem par koku ciršanu ārpus meža, pirms pasūtīt jaunu meža inventarizāciju.
Ar krūmāju ciršanu jāuzmanās! Uz krūmājiem nav attiecināms Meža likuma 3.panta 4.daļa, kas nosaka, ka tikai lauksaimniecības zemē, kokus cērt saskaņā ar normatīvajiem aktiem par koku ciršanu ārpus meža. Ja zemes īpašnieks vēlas nocirst aizaugušas platības, kas Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētas kā krūmāji, tad to droši var darīt tajos gadījumos, ja tur aug tikai krūmi, nevis koki. Ja krūmāju veido koki un tas atbilst meža definīcijai, tad tas ir meža likuma objekts, kuru uzrauga Valsts meža dienests un, atbilstoši Meža likuma 12.panta pirmās daļas 1.punktam, apliecinājums koku ciršanai mežā nav nepieciešams cērtot kokus, kuru celma caurmērs ir mazāks par 12 centimetriem. Gadījumā, ja visa zeme, kurā plāno veikt koku ciršanu, kadastrā nav reģistrēta kā lauksaimniecības zeme, būtu prātīgi pieaicināt Valsts meža dienesta darbinieku, kurš tad arī noteiks, vai koku ciršanai konkrētajā teritorijā ir vai nav nepieciešams apliecinājums koku ciršanai mežā vai arī kurā tieši teritorijā drīkst veikt koku ciršanu bez apliecinājuma.
Galvenais kritērijs ir tas, kas ir ierakstīts nekustama īpašuma Valsts kadastrā!
Jebkāda NOMNIEKA darbība, attīrot nomas zemi no aizaugšanas procesa, saskaņojama pagasta pārvaldē!

Marta Vizule
Rēzeknes novada pašvaldība
Zemes pārvaldības dienesta
vecākā zemes lietu speciāliste
tel.+371 64607189
e-pasts: marta.vizule@rezeknesnovads.lv